Followers

Tuesday, 21 February 2012

Sayangi kitlens anda

       Selalu sahaja nafsu yang membuak muncul apabila sesiapa yang mula berkecimpung dalam dunia kamera ingin upgradelens dia.maksud aku mereka tidak puas dengan hasil yang kit lens yang mereka miliki sewaktu mula-mula beli kamera..ala lens kecik tu...pada mereka, kit lens ini sangat terhad kebolehannya, walhal mereka belum mengkaji kelebihan kit lens ini.. ok aku sendiri agak menerima tempiasnya. mungkin kerana aku agak rakus menjual kit lens ku walaupun baru beberapa bulan di tangan. alasanku ialah aku ingin beli lens yang lebih baik.. tapi memang betul, aku upgrade lens aku ke sigma 18-200, range yang jauh lebih besar berbanding kit lens yang cuma boleh mencapai rnge 18-55 sahaya

    tetapi setelah aku menjualnya, ternyata aku menyesal ...masakan tidak, alasanku mungkin juga agak kuat, jualkan untuk invest ke lens baru..masakan tidak, lens yang aku pakai sekarang harganya agak membutku rasa tenat seketika..maka alternatif terbaik ialah menjual kitlens ku..tetapi bila sudah lama tidak pegang kit lens, hatiku rindu, entah knapa..

   ada banyak lebeihan sebenarnya kit lens ini..rmai yang tidak tahu,..ni aku bagi la sekadar pendapat aku..kelebihannya 

  1. ringan dan senang dibawa  compare to sigma 18-200 aku, boleh tercabut bahu lau angkat keliling bandar (bila da gabung dengan speedlite ngan battery grip lah)
  2. kualiti yang always sharp...(yela dah namanya lens canon, , walaupun orang perlekehkannya)
  3. boleh jadi back up lens (ini lau orang yang emang kaya lens lah, sapa lah tahu lens utama korang ada problem kan, at least ada gak back up..) 
  4. Filter yang lebih murah.. (ok aku compare filter kitlens yang bersaiz 58mm dan sigma 18-200 yang bersaiz 72mm)..kalau kita nak main landscape, bayangkan filter bersaiz 58mm dan 72mm, agak2, yang mana murah?? harga jauh gila tu....
  5. mengajak orang untuk jadi lebih kreatif dan berani... (ni sewaktu outing gaya street tempoh hari dengan kawan photog yang lain.. aku agak kagum dengan cara dia main street, mungkin kerana focal length yang agak terhad, kawan aku yang pakai kitlens ni agak brani untuk terus ke hadapan subjek berbanding aku yang main tele...fuh..situlah kekreativiti kita terserlah..
 6. Kit lens comel... (hehe..comel kan? kecik je..nk bawak memane senang)

ok lah itu sahaja..sebenarnya xsalah nak upgrade lens..aku pun sedang menginginkan lens wide, lens 24-70, lens tele, lens makro dan sebagainya...semua lens tu bagi jarak yang berbeza..tapi untuk taraf student macam aku ni, bersyukurlah apa yang ada... 

oh ya alhamdullilah, aku da dapat balik kit lens aku..yeay..nak sayang dia n jaga semua lens aku dengan baik...!!!!


p/s salah satu hasilku dengan menggunakan kit lens..
sillhoute yang sangat mengimbas memori .=)

Monday, 20 February 2012

Sunset KK




   Sekadar berkongsi keindahan ciptaan Allah s.w.t.... ia sungguh cantik..sangat cantik.....

Monday, 13 February 2012

Apa fungsi gambar yang kita tangkap?

      Soalan yang agak senang dan banyak jawapannya..tapi tak semua memanfaatkannya.. ramai kalangan kita yang suka tangkap gambar banyak-banyak tapi gambar tu lepas dah tangkap then samaada kita post kat memana ataupun kita just simply delete it..  Kalau aku, lebih baik kita gunakan sebaiknya... sebelum ini selalunya kita gunakan gambar keluarga untuk jadi wallpaper kita... itu biasalah...tapi ada juga kadang-kadang ramai yang suka cari gambar yang cantik-cantik contohnya pemandangan ke kat dalam laman web lepas tu diorang guna sebagai wallpaper...

     he he he.. tapi sekarang aku dah tak lagi...semua gambar yang jadi wallpaper aku ialah gambar yang aku tangkap sendirik..bes kan???? xyah susah-susah nak cari memana..apa yang cantik itulah jadi wallpaper kita..rasa seronok dan teruja ok..(^___^)

Ni gambar yang sekarang dah jadi wallpaper laptopku..