Followers

Friday, 10 August 2012

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Setelah sekian lama membiarkan blog ini bersawang tanpa hala tuju...akhirnya aku merajinkan diri untuk menghapdate..xsedar da nak raya...so selamat hari rya aidilfitri..kosong-kosong la ye...hope raya kali ini penuh bermakna buat korang..


Selamat Hari Raya daripada saya

Monday, 4 June 2012

Talent - Dewi Batrishya

i was giving a chance to shoot my senior , Dewi batrishya ....apapun semuanya secara kebetulan without any plan...i was just asking and yet she agreed...then, we set the place at Sutera Harbour beach resort... anyway i was enjoyed even i dont have any idea what to shoot because everything is without planning..however she was like a pro..i took many shots but this is the best pick chosen by me..enjoyyy..


"Half face version"










hopefully i will have a chance to shoot her again...u rockkkk

Saturday, 12 May 2012

sedangkan ibu kucing menyayangi anaknya sendiri

cuba lihat gambar ini


sedangkan ibu kucing sayangkan anaknya sendiri...cuba bandingkan dengan kes ibu pukul baby nya sendiri tu..mana lagi mulia???fikir2kan..

Wednesday, 2 May 2012

Kahwin day (Amar + Effa)

pada 28 dan 29 April2012, saya telah menjadi jurufoto rasmi Amar dan Effa...saya berterima kasih atas fully support daripada kedua mempelai dan semoga mereka bahagia ke anak cucu..

untuk tempahan tarikh dan harga bagi coverage Majlis foto perkahwinan bolehlah berhubung terus di talian 019-5299001 (pzul)..













Friday, 20 April 2012

Kontang -W.O.F

Lihat dunia ini....
kering kontang
kontang dengan kasih sayang
tapi penuh dengan kekejaman
saban hari aku melihat
peperangan demi peperangan
dan manusia pula semakin jahat
membiarkan yang miskin menderita
dan yang rakus bermaharajalela

hasilnya
dunia menjadi tenat

dan kita
kini hidup dalam keadaan kering kontang


sekali lagi gambar aku terpilih menghiasi W.O.F....syukur

Wednesday, 18 April 2012

WOF DSLRM 1H1F


pertama kali gambar ku terpilih menghiasi WOF ... kumpulan yang sangat berpengaruh dan boleh dikatakan kumpulan terbaik di malaysia yang mengetangahkan koleksi gambar harian terbaik bagi setiap photographer..

alhamdullilah, pertama kali terpilih aku rasa sangat gembira, walaupun mungkin orang lain telah banyak kali teprilih, tetapi penerimaan itu satu kebanggaan bagiku..masakan tidak, beratus keping gambar yang diterima setiap hari, dan hanya beberapa keping sahaja yang teprilih...aku harap, ini bukan hentian tetapi permulaan untuk aku berkarya dengan lebi ikhlas selepas ini..insyaallah..

INI GAMBAR YANG TERPILIH


Wednesday, 11 April 2012

Dunia Sepi

Pray for Indonesia
lets pray for a better world
dunia makin sepi
tapi kita yang membuat duni makin tenat

apakah kita sudah benar-benar bersedia
dengan kiamat yang Allah telah tentukan 
tiada siapa mengetahui bila tibanya
Wallahualam

doakan kesejahteraan umat Islam
dan penduduk Indonesia

amin ya rabbal-alamin

menghayati pemandangan terindah ciptaanNya


seorang sahabat bertanya,
kenapa asyik dengan landscape
dah berhenti cari model ke?
jawapan aku
landscape senang xpayah nak atur,
kita cuma tunggu dan mencari kompo
landscape buat aku mengagumi kebesaran allah
landscape beri aku moment yang aku akan tersneyum sendiri
landscape bagi aku ketenangan
landscape buat aku bersyukur

outing kelmarin bersama 550d aku n kitlens yang serba serbi kit...no filter ..



Tuesday, 10 April 2012

Pelangi senja

    Saya pernah melihat pelangi itu
     sungguh indah bersaksikan matahari dan sutera harbour
    pelangi itu pernah menjadi saksi aku jatuh cinta
    tetapi selepas 2 tahun ianya menghilang...
    hilang dan terus hilang....
 
    dan ianya kembali petang tadi...
    di tempat yang hampir sama...
    malah lebih indah berbanding pelangi lalu
    Ya Allah, engkau menurunkan hujan
   dan saat hujan berhenti,  
    Engkau memberikan pula pelangi yang begitu indah
    subhanallah..
 

Saturday, 7 April 2012

Ketenangan ; Sebuah lukisan


Perjalanan manusia di Bumi Allah ibarat sebuah lukisan...
kita yang mencorakkannya,
kita yang mencari haluannya,
Iman sebagai kekuatan,
amalan sebagai bekalan,
dan perjalanan kita menempuh alam ini
lebih mencabar dalam mencari redha Nya....

sampai satu masa,
kita akan pergi

dan sekali lagi

kita kembali melukis sebuah kehidupan

Monday, 26 March 2012

"waiting alone - i'm going home"

Tanjung aru beach 3 still have a lot of subject to be captured...

this is being shot by using my lovely kitlens 18-55 with tripod..no ND filter,

any comment???

Tuesday, 21 February 2012

Sayangi kitlens anda

       Selalu sahaja nafsu yang membuak muncul apabila sesiapa yang mula berkecimpung dalam dunia kamera ingin upgradelens dia.maksud aku mereka tidak puas dengan hasil yang kit lens yang mereka miliki sewaktu mula-mula beli kamera..ala lens kecik tu...pada mereka, kit lens ini sangat terhad kebolehannya, walhal mereka belum mengkaji kelebihan kit lens ini.. ok aku sendiri agak menerima tempiasnya. mungkin kerana aku agak rakus menjual kit lens ku walaupun baru beberapa bulan di tangan. alasanku ialah aku ingin beli lens yang lebih baik.. tapi memang betul, aku upgrade lens aku ke sigma 18-200, range yang jauh lebih besar berbanding kit lens yang cuma boleh mencapai rnge 18-55 sahaya

    tetapi setelah aku menjualnya, ternyata aku menyesal ...masakan tidak, alasanku mungkin juga agak kuat, jualkan untuk invest ke lens baru..masakan tidak, lens yang aku pakai sekarang harganya agak membutku rasa tenat seketika..maka alternatif terbaik ialah menjual kitlens ku..tetapi bila sudah lama tidak pegang kit lens, hatiku rindu, entah knapa..

   ada banyak lebeihan sebenarnya kit lens ini..rmai yang tidak tahu,..ni aku bagi la sekadar pendapat aku..kelebihannya 

  1. ringan dan senang dibawa  compare to sigma 18-200 aku, boleh tercabut bahu lau angkat keliling bandar (bila da gabung dengan speedlite ngan battery grip lah)
  2. kualiti yang always sharp...(yela dah namanya lens canon, , walaupun orang perlekehkannya)
  3. boleh jadi back up lens (ini lau orang yang emang kaya lens lah, sapa lah tahu lens utama korang ada problem kan, at least ada gak back up..) 
  4. Filter yang lebih murah.. (ok aku compare filter kitlens yang bersaiz 58mm dan sigma 18-200 yang bersaiz 72mm)..kalau kita nak main landscape, bayangkan filter bersaiz 58mm dan 72mm, agak2, yang mana murah?? harga jauh gila tu....
  5. mengajak orang untuk jadi lebih kreatif dan berani... (ni sewaktu outing gaya street tempoh hari dengan kawan photog yang lain.. aku agak kagum dengan cara dia main street, mungkin kerana focal length yang agak terhad, kawan aku yang pakai kitlens ni agak brani untuk terus ke hadapan subjek berbanding aku yang main tele...fuh..situlah kekreativiti kita terserlah..
 6. Kit lens comel... (hehe..comel kan? kecik je..nk bawak memane senang)

ok lah itu sahaja..sebenarnya xsalah nak upgrade lens..aku pun sedang menginginkan lens wide, lens 24-70, lens tele, lens makro dan sebagainya...semua lens tu bagi jarak yang berbeza..tapi untuk taraf student macam aku ni, bersyukurlah apa yang ada... 

oh ya alhamdullilah, aku da dapat balik kit lens aku..yeay..nak sayang dia n jaga semua lens aku dengan baik...!!!!


p/s salah satu hasilku dengan menggunakan kit lens..
sillhoute yang sangat mengimbas memori .=)

Monday, 20 February 2012

Sunset KK




   Sekadar berkongsi keindahan ciptaan Allah s.w.t.... ia sungguh cantik..sangat cantik.....

Monday, 13 February 2012

Apa fungsi gambar yang kita tangkap?

      Soalan yang agak senang dan banyak jawapannya..tapi tak semua memanfaatkannya.. ramai kalangan kita yang suka tangkap gambar banyak-banyak tapi gambar tu lepas dah tangkap then samaada kita post kat memana ataupun kita just simply delete it..  Kalau aku, lebih baik kita gunakan sebaiknya... sebelum ini selalunya kita gunakan gambar keluarga untuk jadi wallpaper kita... itu biasalah...tapi ada juga kadang-kadang ramai yang suka cari gambar yang cantik-cantik contohnya pemandangan ke kat dalam laman web lepas tu diorang guna sebagai wallpaper...

     he he he.. tapi sekarang aku dah tak lagi...semua gambar yang jadi wallpaper aku ialah gambar yang aku tangkap sendirik..bes kan???? xyah susah-susah nak cari memana..apa yang cantik itulah jadi wallpaper kita..rasa seronok dan teruja ok..(^___^)

Ni gambar yang sekarang dah jadi wallpaper laptopku..